Jaka odśnieżarka?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szerel
    Classic
    • 2012
    • 6

Jaka odśnieżarka?

Zamieszczone przez Witek 703
    Witam serdecznie.
    Po długich i ciężkich zmaganiach od dnia dzisiejszego asystenta parkowania mam i ja.Serdeczne podziękowania dla wszystkich,którzy pomogli podczas moich mozolnych zmagań z tą modernizacją.
    bez zdjęć się nie liczy
  • kabi_007
    Rider
    • 2011
    • 412
    • Octavia I (1U2)
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Jaka odśnieżarka?

Niedługo przyjdzie zima, więc powoli przymierzam się do zakupu odśnieżarki. Do odśnieżenia mam jakieś 40% z działki 20 ar. Mam dość już szufli i pomyślałem o zmechanizowaniu tego zajęcia takim sprzętem:

Jest to oczywiście chińczyk, identyczne robią pod marką Agroma, NAC itp.
    Tak wygląda praca tego urządzenia:

W Internecie krążą różne opinie o tym sprzęcie, jedni zachwalają inni klną. Podobnie było z kosą spalinową Agromy - kupiłem chińczyka i 2 lata służy bez usterki ( a tnę nią naprawę sporo chaszczy). Do Stihla czy Husqi się nie umywa, bo miałem możliwość porównania, ale ja za Agromę dałem 1/3 ceny stihla i do użytku domowego wystarcza. Teraz potrzebuję coś do śniegu i czekam na opinie osób użytkujących takie lub inne odśnieżarki.
    O1-->O3--> ?

Komentarz

• no_fear
      Rider
      • 2010
      • 504
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

przez ostatnie 2 zimy okazjonalnie używam takiego sprzętu

i działa OK :-)
      Choć moc mogła by być ciut większa :wink:
      www.SPAmobile.pl

Komentarz

• kowal 2002
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 5161

kabi_007, w firmie całą zeszłą zimę używaliśmy odśnieżarki MTD podobnej do tej z twojego pierwszego linku - zero problemów - do odgarnięcia ok. 300 m2 kostki.
        Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
        Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• mdo1
          Rider
          S_OCP Member
          • 2007
          • 441

kabi_007, Rometa wg mnie sobie daruj.

Kupiłem 2 lata temu, teraz będzie 3 sezon - po każdym użyciu jest do naprawy.
          Silnik jest OK, natomiast reszta się po prostu rozkręca, spadają koła pasowe itp.

Teraz poskręcałem ją przed zimą, pokleilem gwinty na jakieś silikony - zobaczymy czy to pomoże.

Większość tych tanich odśnieżarek niestety identycznie, niezależnie od nalepki "producenta", mam wrażenie, że klepią to w jednej fabryce (albo na jednym statku ) i kleją tylko różne lepki.

Tak serio - detale w osprzęcie nieco się różnią, ale obudowy i podejrzewam, że środek też - są identyczne

Komentarz

• Marcello01
            Rider
            • 2009
            • 491
            • Octavia I (1U2)
            • AGP 1.9 SDI 68 KM

Polecam
            https://www.facebook.com/tapicerekpranie

Komentarz

• kabi_007
              Rider
              • 2011
              • 412
              • Octavia I (1U2)
              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez mdo1
              kabi_007, Rometa wg mnie sobie daruj.

Kupiłem 2 lata temu, teraz będzie 3 sezon - po każdym użyciu jest do naprawy.
              Silnik jest OK, natomiast reszta się po prostu rozkręca, spadają koła pasowe itp.

Teraz poskręcałem ją przed zimą, pokleilem gwinty na jakieś silikony - zobaczymy czy to pomoże.

Większość tych tanich odśnieżarek niestety identycznie, niezależnie od nalepki "producenta", mam wrażenie, że klepią to w jednej fabryce (albo na jednym statku ) i kleją tylko różne lepki.

Tak serio - detale w osprzęcie nieco się różnią, ale obudowy i podejrzewam, że środek też - są identyczne
              Podobne opinie czytałem o kosie spalinowej Agromy, nota bene chińczyk, tylko różne naklejki szły: Demon, Bizon, Kraftdele, Bavaria i inne wariactwa :szeroki_usmiech . Userzy zwracali uwagę na odkręcające się śruby i źle przymocowane elementy. Dlatego zaraz po kupnie całość sprzętu rozkręciłem, gdzie trzeba to poszedł porządny smar i poskręcałem solidnie. Do dziś dnia zero awarii. W porównaniu do Stihla jest głośniejsza i więcej wahy złopie, ale na moją działkę starczy taki chińczyk po generalnym przeglądzie W środę do okolicznego sklepu ogrodniczego mają zawitać Romety z chin. Pójdę sprawdzić jak to się ma "w dotyku".
              O1-->O3--> ?

Komentarz

• mdo1
                Rider
                S_OCP Member
                • 2007
                • 441

Zamieszczone przez kabi_007
                Dlatego zaraz po kupnie całość sprzętu rozkręciłem, gdzie trzeba to poszedł porządny smar i poskręcałem solidnie.
                Jak się nie boisz podłubać, to spoko .
                Sprzęt prosty jak budowa cepa, nawet się zastanawiam, czy teścia nie poprosić o wytoczenie jednego koła pasowego, bo luz na otworze ma taki, że dopiero po dokręceniu śrubą przestaje się chybotać, za to bicie ma przynajmniej na 5 mm .

Komentarz

• kazik4x4
                  RS
                  • 2008
                  • 2728

Jak ktoś ma sporo do odśnieżania to warto się zastanowić na wyłożeniem dodatkowego 100-1200pln i kupić odśnieżarkę która ma szerokość roboczą rzędu 74-82cm. Ja teraz bym się nawet chwili nie zastanawiał.
                  Można także domowym sposobem dorobić blachy poszerzające szerokość zbierania śniegu (skuteczne tylko przy świeżym, puszystym opadzie) a co za tym idzie zwiększające szerokość roboczą.
                  W domu mam najzwyklejszą marketową MTD i uważam że te 54cm to trochę skromnie.
                  Traktorek-kosiarka wyposażony w pług to raczej porażka bo jest po prostu za lekki do tej roboty i za słaby - jak ma pchnąć więcej śniegu to nawet wyposażony w łańcuchy się ślizga, a jak się nie ślizga to nie ma siły))
                  Quad radzi sobie lepiej, ale to też nie jest do końca to co trzeba bo czasami już nie ma po prostu gdzie zepchnąć tego śniegu.

Jak ktoś mieszka w szeregowcu i ma mało miejsca przed domem to najlepszym sposobem jest ułożenie mat grzejnych - na prąd się wyda parę groszy, ale komfort zajebisty.

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Jak maty zaczynaja grzac podczas wystapienia opadow sniegu, a nie jak juz spadnie pol metra sniegu, bo na to najczesciej skarzą sie ludzie, ktorzy maty maja. Tak samo jak z systemami antyoblodzeniowymi schodow lub rynien. Tam powinno montowac sie takie czujniki atmosferyczne i wtedy problemu nie ma.
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• kazik4x4
                      RS
                      • 2008
                      • 2728

Zamieszczone przez Maicroft
                      Jak maty zaczynaja grzac podczas wystapienia opadow sniegu, a nie jak juz spadnie pol metra sniegu, bo na to najczesciej skarzą sie ludzie, ktorzy maty maja. Tak samo jak z systemami antyoblodzeniowymi schodow lub rynien. Tam powinno montowac sie takie czujniki atmosferyczne i wtedy problemu nie ma.
                      +1

Komentarz

• dees
                        Ambiente
                        • 2008
                        • 217

Mocny silnik 8-12 kucy Duży otwór wlotowy do wyrzutnika śniegu. Bez tych parametrów to tylko zabawa a nie robota.
                        pryncypal

Komentarz

• kabi_007
                          Rider
                          • 2011
                          • 412
                          • Octavia I (1U2)
                          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

W piątek byłem na oględzinach tych Rometów Home Edition 2: delikatne to jest strasznie, mnóstwo niedoróbek i nieprzemyślanych rozwiązań (zwłaszcza mocowanie komina i jego sterowanie woła o pomstę do nieba) cena 1590 zł. W sobotę pojechałem do Leroya i tam jeszcze gorsze odśnieżarki od tych rometów
                          Chyba pozostaje mi łopata, albo dołożyć min. 1kPLN do budżetu.
                          O1-->O3--> ?

Komentarz

Pracuję...